מסחר בשוק ההון- האם מפתח ל-'עצמאות כלכלית' טמונה ב-"מסחר עצמאי" בשוק ההון? מה נדרש מאיתנו לצלוח בו ועד כמה באמת זה מסוכן כלכלית?
לפני הכל- כתבה זו אינה ממליצה לקוראים לבחור באפיק השקעה כזה או אחר או לחלופין אינו ממליץ לקוראים בכתבה זו לפנות ולהתחיל במסחר בשוק הוון. כתבה זו נועדה להעניק מידע כללי בלבד, בנושא “ניתוח טכני” של גרף מחירים בפלטפורמות מסחר, בתחום שוק ההון.
כל פעולה/ החלטה ו/או נקיטת צעדים להיכנס לתחום המסחר בשוק ההון, נמצאת בידי הקורא בלבד! אתר סלב אינו מייעץ בתחום זה ואינו ממליץ לקוראיו לפסוע בתחום מקצועי זה, אלא לספק מידע כללי עבור כל מי שמעוניין להכיר את תחום מסחר בשוק ההון בצורה קצת יותר מעמיקה!
הדוגמאות שניתנות במדריך זה נועדו להעשרה והדגמה בלבד ואינן לוקחות צד או מספקות ייעוץ והכוונה מקצועית לגבי נושא הכתבה.
עכשיו שזה מאחורינו…שנתחיל?
למעלה מ-20 שנים שהטכנולוגיה הצליחה להדביק עם רצון הציבור לסחור בצורה עצמאית בשוק ההון ועתה, לאחר חוסר יציבות כלכלית עולמית ובמיוחד בישראל, נראה כי הציבור הישראלי נוהר לזירה הפיננסית אך מספר סימני שאלה אקוטים הדורשים התייחסות, לפני שנחשוב כלל לפנות לתחום ספציפי זה, בעולם הפיננסים.
הולדתה של מהפכה הטכנולוגית
לקראת סוף המאה ה-20, בשלהי שנות התשעים, מהפכה טכנולוגית הכתה את העולם כולו, ביום בו האינטרנט הפך לשם בית, בכל בית אב בישראל ובעולם כולו.
האינטרנט פתח עבורנו עולם דיגיטלי שלם, שהפך את המושג “עולם” ל-“כפר גלובלי”. פתאום, יכולנו לשלוק מידע, לעד כה היה שמור בין כותלי ספריות וארכיונים, בנוחות שרק ארבע קירות ביתנו יכולים להציע.
חנויות וירטואליות שהחלו לאיים על קיומן של עולם הקמעונאות, שגרמו להן לחשב מסלול עסקי מחדש. איום קיומי שמלווה אותן עד עצם היום.
לצד שלוחותיה האנפות של האינטרנט, מהפכה סלולרית הדביקה עם האינטרנט והחלה לשלב טכנולוגיות סלולריות שיאפשרו גלישה מהירה בעולם המקוון.
מרכיבים אלה ועוד, הביאו אותנו לעידן טכנולוגי בו כל אחד ואחת מאתנו יכול לאפשר לעצמו לסחור באופן עצמאי בשוק ההון.
אז היכן ההבדל המשמעותי בין מסחר בשוק ההון, לפני המהפכה הטכנולוגית, בסוף המאה ה-20 ולתקופתנו?
מאז ועד היום- הדרך בה יכולנו לסחור בשוק ההון
אז איך יכולנו לסחור בשוק ההון, לפני המהפכה הטכנולוגית שהולידה את האינטרנט?
האינטרנט היה קיים ממזמן אך שיטת העברת הנתונים הייתה שונה. מבלי להיכנס למושגים טכנים, השיטה בה היו מעבירים נתונים, בעבר, הייתה לפי שיטת “FTP”, פייל-טראנספר-פרוטוקול. מי שהיו משתמשים בשיטה זו היו צבאות בעולם, מערכת האשראי, בנקאות העולמית ושאר מוסדות פיננסים גדולים.
שיטת העברת נתונים זו הייתה יעילה במיוחד כשמספר נקודות תקשורת היו בודדות ומבודדות, מגובות מערכות גדולות ומסורבלות שיתמכו בה.
מערכות אלה היו יקרות ובהתאם לקידמת הטכנולוגיה שהייתה מוצעת באותה התקופה, לא נמצאה דרך להשמיש אותה לצרכן מן המניין.
לו רצינו לעשות פעולות מסחר של קנייה ומכירה, היה עלינו ליצור קשר פיסי ו/או טלפוני עם הבנקאי/ מנהל תיק השקעות שלנו ולבקש ממנו לעשות את העסקה עבורנו.
כיום אנו יכולים לראות בדרך זו מסורבלת ולא יעילה אך אז…זו הייתה הדרך היחידה לסחור בצורה עצמאית.
הבעיות שצצו בצורה זו של מסחר בשוק ההון היו רבות. מכיוון שהמרכיב החשוב ביותר במסחר מוצלח בשוק ההון הוא “טיימינג”, קרי תזמון נכון. לא פעם הוראות בורסאיות היו פשוט “נופלות בין הכיסאות” ולא היו מתמלאות או לחלופין, היו מתמלאות, אך לא בזמן הנכון וכתוצאה מכך, סכומים גדולים של רווח/הפסד באו לידי ביטוי.
כיום- ניתן לראות גרפים של מוצרים פיננסיים, בזמן אמת ובכף ידינו…היישר לנייד שלנו. הוראות קנייה ומכירה קורות בזמן אמת ואת תפקידו של הבנקאי/מנהל השקעות…כבר מזמן תם מן העולם.
רק לסבר לכם את האוזן…כשה-אייפון 3 יצא לשוק העולמי, בתוכו היה כוח מחשוב גדול יותר מכוח המחשוב שהיה על המעבורת החלל, אפולו 11, שהנחיתה את ניל ארמסטרונג, באז אולדרין ומייקל קולינס על הירח, ב-16 ליולי 1969.
האם צריך להיות גאון פיננסי, כדי לסחור ולהצליח בשוק ההון?
התשובה לכך היא, חד משמעית, לא!
אין צורך בתארים למיניהם בכלכלה ופיננסים. אין צורך להיות גאון מתמטי…כל שצריך זה ללמוד איך לסחור בפלטפורמת המסחר שבית ההשקעות מספק עבורנו.
תחשבו על זה כך- רוצים ללמוד עיצוב גרפי? הרי שתצטרכו להכיר את עולם המושגים של עולם העיצוב נכון? תצטרכו להבין את מערכת היחסים של “צבעי יסוד” והצבעים המשלימים להם…לצד עולם המושגים וההבנה הבסיסית של עולם עיצוב הגרפי, תצטרכו ללמוד איך לתפעל את פלטפורמת העיצוב, בה תעצבו את העיצובים שלכם, כמו “פוטושופ” לדוגמה…ולאחר מכן, כשאתם בקיאים ברזי העיצוב והפלטפורמות השונות, יהיה עליכם לבחור נישה עיצובית, בה אתם מרגישים “הכי מוברים” אליה כמו: עיצוב אתרים, אילוסטרציות, עיצוב באנרים, עיצוב לוגואים…
אותו הדבר חל על מסחר בשוק ההון.
מה הכי טרי בשוק? במה עליי לסחור?
בשוק ההון ישנם מספר לא מבוטל של נישות ומוצרים פיננסים, בהם ניתן לסחור:
מט”ח- Forex, הוא מטבע של מדינה, שבדרך כלל מקובל בסחר בינלאומי.
מסחר במט”ח נעשה בעיקר ע”י בנקים וגופים רשמיים אחרים והוא נעשה, בדרך כלל, באמצעות החלפת מטבע של מדינה אחת במטבע של מדינה אחרת הנקראים “צמדי מטבעות” או באנגלית Currency Pairs.
שוק המט”ח נחשב לשוק הגדול והמשוכלל ביותר בעולם ובו מעורבים בנקים מסחריים, בנקים מרכזיים, ספקולנטים, תאגידים, ממשלות ומוסדות פיננסיים אחרים.
נפח מסחר יומי ממוצע, במסחר מטבעות גדל בהתמדה ומוערך בכ-ארבע טריליון דולר. המסחר נעשה 24/7, חמישה ימים בשבוע, שיום ב’ ועד ליום ו’.
מעוניינים ללמוד יותר על מסחר במט”ח? >>המדריך למסחר במט”ח
מניות- Stock היא נייר ערך המקנה חלק בבעלות בחברה ומאגד זכויות וחובות כלפי בעלי המניות האחרים. חלוקת המניות בין בעלי המניות מייצגת את שיעור הבעלות של כל אחד ואחד מהם בחברה.
מניות מקנות, בדרך כלל, זכות הצבעה, זכות להשתתף בחלוקת רווחים ובזכויות פירוק החברה. מניה, למעשה הינה נכס בעלת ערך כספי ולכן, ניתן לסחור בה בשוק ההון.
מעוניינים ללמוד יותר על מסחר במניות? >>המדריך למסחר במניות
מדדים- Indices, בשונה למניות, אינן נייר ערך המקנה בעלות של חברה אלא שמשמשות כ-אינדיקטור להתנהגות פיננסית של מספר חברות, בכל זמן נתון בשוק ההון.
בבורסות השונות בעולם, מספר רב של מדדים וגם בבורסה לניירות ערך שבתל אביב, נוכל למצוא ממדים המאגדים מספר מסוים של חברות כמו “תל אביב 100”, “תל אביב 35″…מדדים אלה, למעשה מאגדים את 100 או 30 החברות הגדולות ביותר בישראל. בבורסה שבניו יורק, נוכל למצוא ממדים כמו S&P500, אשר מאגד את 500 החברות הגדולות בבורסה בניו-יורק, נאסד”ק, דאו-ג’ונס…
מסחר במדדים כמו אלה, יכול להתבטא כמסחר מסובך. אחרי הכל, עלינו להכיר איך התנהגות של המדדים מושפעים על הגרף, ע”י הסתכלות בתמונה גדולה הרבה יותר מאשר מנייה של חברה אחת בודדת. מצד שני, מסחר במדדים, כשיודעים איך לנתח אותם כראוי, יכול להיות ממש רווחי. מכיוון שמדדים אלה מאגדים בתוכם מספר חברות, כשאחת “בצרות פיננסיות” ברגע נתון, שאר החברות יכולות לתמוך בה ולשמור על יציבות המדד, מחוסר הערכה על הגף בשוק ההון.
מעוניינים ללמוד יותר על מסחר במדדים? >> המדריך למסחר במדדים
סחורות- Commodities. מושג מעולם הכלכלה שמתייחס לכל מוצר בו יש ביקוש אשר מסופק בכל השווקים בעולם, ללא הבדל באיכותו, בין הספקים השונים. נחושת ואורז הינם סחורות שונות לגמרי אחת מהשנייה אך בבורסות רבות בעולם, הן נסחרות בחירים אחידים, על אף שמחירן משתנה על בסיס יומי, לפי הצע וביקוש.
אחד ממאפייניה של “סחורה” הוא שמחירה נקבע כ-פונקציה של תנאי השוק באופן כללי. סחורות פיסיות, ותיקות, נסחרות ב-‘בורסות סחורות’ בעולם.
הסחורות הפופולריות בשוק הסחורות העולמי הן: עפרת ברזל, נפט גולמי, פחם, אתנול, מלח, סוכר, פולי קפה, פולי סויה, אלומיניום, אורז, חיטה, זהב וכסף.
**מוצר או שירות יכול להפוך ל-‘סחורה’ כאשר נוצרת בו אחידות בכל נקודות האספקה, בכל הקשור ליעילות ייצורו, מועדי אספקה ושירותי האספקה שלו ברחבי עולם.
מעוניינים ללמוד יותר על מסחר בסחורות? >> המדריך למסחר בסחורות
אופציות- Options, הן חוזים בין שני צדדים. מצד אחד יש לנו את ‘כותב האופציה'( נקרא גם בשם “מוכר האופציה) ומצד שני, ‘רוכש האופציה’.
כותב האופציה מעניק לרוכש האופציה זכות רכישה או זכות מכירה של ‘נכס בסיס’, בתמורה למחיר קבוע מראש הנקרא “מחיר מימוש” ובמועד קבוע מראש, שנקרא “מועד פקיעת האופציה”.
נכס בסיס = Underlying Asset
מחיר מימוש = Strike Price
מועד פקיעת אופציה = Expiration Date
אופציה שמקנה את הזכות לרכוש את נכס הבסיס נקראת “אופציית רכש” (CALL).
אופציה שמקנה את הזכות למכור את נכס הבסיס נקראת “אופציית מכר” (PUT).
כשמחזיק אופציית רכש מממש את האופציה שברשותו, הוא רוכש את נכס הבסיס מכותב האופציה במחיר המימוש. כשמחזיק אופציית המכר מממש את האופציה שברשותו, הוא מוכר את נכס הבסיס לכותב האופציה במחיר המימוש. המועדים בהם ייעול בעל האופציה לממשה תלויים בסוג האופציה.
ישנן שני סוגים של אופציות בעולם:
אופציות אמריקאיות- אשר מקנות למחזיק האופציה את הזכות לממש את האופציה בכל עת שירצה, לפני פקיעת תוקף האופציה.
אופציות אירופאיות- אשר מקנות את הזכות לממשן רק ביום פקיעת תוקפה של האופציה.
קיימות עוד כל מיני סוגים של אופציות בעולם אך הן נסחרות בצורה מוגבלת ומצומצמת ולכן הן לא מצוינות בכתבה זו ואינן רלוונטיות לה.
מעוניינים ללמוד יותר על מסחר באופציות? >>המדריך למסחר באופציות
חוזים עתידיים- Future Contract. הוא מכשיר פיננסי הנסחר בבורסה לניירות ערך ו/או בבורסה לסחורות.
חוזה עתידי הוא למעשה התחייבות לספק או לרכוש נכס כלשהו, אם מדובר ב-סחורה, מט”ח, מנייה…, במועד עתידי כשהמחיר או שער החליפין שלו נקבע מראש והתשלום מתבצע במועד מסירת הנכס או הסחורה.
השימוש ב-“חוזה עתידי” מאפשר לשני הצדדים להבטיח ‘הוצאה’ או ‘הכנסה’ כספית ברורה וידועה, מבלי להתחשב בגורמים חיצוניים וע”י כך, לצמצם את הסיכון הכרוך בכל מסחר. צמצום הסיכון גורר אתו מצמום לרווח.
בחוזה עתידי קיים סיכון כי אחד הצדדים לא יעמוד בהתחייבויותיו בזמן בו אמור לצאת לפועל, במקרים בהם גובה סכום ההתחייבות בו התחייב לשלם בחוזה גבוה משמעותית מהשווי הנוכחי של הסחורה. לכן, כדי להתגונן ממצב כזה, על הסוחר להפקיד אצל הגוף הפיננסי שאיתו הוא מתנהל, בטחונות כספיים הנקראים “מרג’ין” ובמקרה שהסוחר לא נענה לקריאה (MARGIN CALL), ברוב המקרים הגוף הפיננסי שאיתו הוא מתנהל, יכול לסגור לו את הפוזיציה במקום.
מעוניינים ללמוד יותר על מסחר בחוזים עתידיים? >> המדריך למסחר בחוזים עתידיים
אז איך הופכים לסוחרים בשוק ההון?
למזלנו, כיום, בשנת 2022, לימודי שוק ההון הפכו לזמינים, בצורה מגוחכת!
ממכללות המתמחות במסחר בשוק ההון, רכישת קורסים אונליין ועד שלקורסים בחינם ביוטיוב…לדעת איך לתפעל פלטפורמת מסחר, הכרת מושגי יסוד וכלי ניתוח בסיסיים…להחזיק ביכולת לשים פקודות מסחר בשוק ההון זה קל. לעשות מזה כסף…זה כבר סיפור אחר לגמרי!
זה קל לנו ליפול לתוך עולם חלומי בו אנחנו ‘סוחרי-על’, מרוויחים הון בשוק ההון ויוצאים לפנסיה מוקדמת. המציאות היא שונה לגמרי. כדי שנוכל להרוויח ממסחר בשוק ההון, אנחנו חייבים למצוא את שיטת המסחר המתאימה לנו. יש סוחרים שסוחרים בכל יום, למשך 8 שעות, כמו יום עבודה רגיל. ישנם סוחרים שסוחרים רק בשעה הראשונה של פתיחת הבורסה ביו-יורק ואז מפסיקים וישנם סוחרים שנכנסים בפעולת מסחר אחת או שניים, עוזבים את המחשב וחוזרים אליו רק כעבור שבוע.
יהיה עליכם לגלות, איזה מן סוחרים אתם.
לצד כל אלה, יהיה עליכם להשתמש באסטרטגיית מסחר, שמתאימה לכם ולמצב המסומנים שלכם בחשבון המסחר שלכם. ישנן אלפי אסטרטגיות מסחר שהוכיחו את עצמם כיעילות ביותר אך האם אתם מסוג הסוחרים שיכולים להרשות לעצמם, נפשית וכלכלית להשתמש באסטרטגיות אלה?
מה הופך סוחר בשוק ההון לסוחר מוצלח?
סוחר מניות מוצלח זה סוחר מניות שסוגר עסקאות ברווח!
נשמע כמו הצהרה רטורית אבל בסופו של יום, סחר בשוק ההון הוא עניין של רווח, נקודה ולהצליח ולעשות זאת, על סוחר בשוק ההון לשלוט במספר אופנים: שליטה בניהול סיכונים, שליטה נפשית, שליטה בניתוח טכני ואסטרטגיות מסחר.
שליטה בניהול סיכונים:
ניהול סיכונים היא תכנית כלכלית שקובע הסוחר לפני שניגש לפלטפורמת המסחר ולהיכנס לעסקאות.
חוק אצבע בניהול סיכונים הוא יחס סיכון הון של 1:2 לפחות. כלומר, על כל סכום שהסוחר מוכן לסכן בשוק, עליו לוודא כי מצא עסקה שיכולה להביא לו רווח פוטנציאלי של לפחות פי שניים מהסכום שהחליט לסכן.
למרות שישנם מספר סוגים של רמות סיכון/רווח פוטנציאלי שסוחרים יכולים לבחור ולרוב, הם מותנים באסטרטגיה בה בחרו לעבוד. אנחנו לא ניכנס לכל סוגי רמות הסיכונים במדריך זה אלא נתמקד על על זאת שציינו לעיל.
הסוחר לעולם לא יסכן יותר מ-1% מסך ההון בחשבון המסחר שלו לעסקה או לחילופין, במידה וישנם מספר עסקאות פתוחות, סך כל העסקאות.
בצורה זו, הסוחר מגן על חשבון המסחר שלו ממחיקה טוטאלית ומהירה, כאשר הוא מסכן רק 1% מסך ההון בחשבון שלו. לשם מחיקה טוטאלית של חשבון מסחר, בשיטה זו, יהיה על הסוחר להפסיד כ-100 עסקאות ברציפות ולהצליח לעשות זאת, מבלי להרים גבה ולהבין שמשהו כאן אינו מתנהל כשורה, הוא בלתי אפשרי!
שליטה נפשית:
סוחר מקצועי יודע לא לאפשר לרגשות להפריע לו עם המסחר!
הרי שלא פעם תמצאו עצמכם מנתחים את השוק מגיעים להחלטה ובוחרים בפעולת מסחר, רק שדקות מספר לאחר מכן, השוק עושה בדיוק את ההיפך הגמור ממה שציפיתם. במצבים כאלה, כמעט וכל סוחר מקצועי, נפל בפח שסגר את העסקה כדי לצמצם הפסדים וכשעשה זאת, השוק עשה פניה חדה לכיוון בו הסוחר האמין שיעשה ולא רק שהפסיד כסף מהחלטה רגשית ושגויה זו, אלא שגם הפסיד את הרווח שבכבוד היה מגיע לו! לכן, מסחר בשוק ההון חייב להיות נטול רגשות והסוחרים המקצועיים מבינים ומכירים חוק זה היטב. ברגע שהחלטתם על פעולת מסחר, תתחייבו לה ולכו עמה עד הסוף!
שליטה בניתוח טכני ואסטרטגיות מסחר:
בכל הקשור לניתוח השוק, הסוחר המקצועי יודע להתנהל היטב בכל רמות הזמן של הגרפים, להבין איך כל אחת ואחת מתקופות זמן אלה משפיעות על סוג האסטרטגיות בהן יוכל להשתמש ואיך הן יכולות לעזור בקבלת ההחלטות של הסוחר בניתוח טכני של מניה בתקופת הזמן שאותה בחר.
חוק ברזל בגרפים ותקופות זמן- ככל שתקופת הזמן גדולה יותר, כך המידע בתוכה אמין יותר! גרף חודשי אמין יותר מגרף שבועי. גרף שבועי אמין יותר מגרף יומי וגרף יומי אמין יותר מגרף שעתי וכן הלאה…
לכל סוחר יש ארסנל של אסטרטגיות מסחר שאותן בחר להחזיק בארגז הכלים שלו אך תמיד יהיה מוכן להשיג עוד אסטרטגיות חדשות ולהוסיף אותן לארגז הכלים.
לפעמים אסטרטגיה ששירתה את הסוחר למשך תקופה ארוכה מאוד, פתאום מפסיקה לעבוד. זה קורה וניתן להביא דוגמה קלאסית עם בואם של High Frequency Trading. בתחילת שנות ה-2000, נכנסו לזירת המסחר “בוטים”. אותם בוטים החלו לתת פקודות מסחר במהירות שיא. הם יכלו לנתח שוק בצורה מהירה יותר ויעילה יותר מכל סוחר וותיק ומשופשף. פתאום, סוחרים מצאו עצמם נלחמים מול מכונות השמדה כלכליות. לכן, היה עליהם להתאים עצמם, לפתח ולמצוא אסטרטגיות מסחר אחרות או לפחות לשדרג את הקיימות, כדי שיוכלו להחזיר מלחמה מול השחקנים החדשים שנכנסו לזירה הכלכלית.
כמה כסף אני צריך כדי לפתוח חשבון מסחר?
לכל בית השקעות או בנק יש את הקריטוריונים שלו למה נחשב המינימום להפקדה עבור פתיחת חשבון מסחר ולכל מוצר פיננסי יש את מינימום ההפקדה שלו.
ברוב המקרים, נדרשים כ-20,000 ש”ח לפתיחת חשבון מסחר רגיל(בעיקר במניות).
ישנם בתי השקעות שמוכנים לפתוח עבורך חשבון מסחר בסכומים קטנים יותר כמו-500$ אך במקרים אלה, תוכלו לתת פקודות של קנייה בלבד. מכירות בחסר לא יתאפשרו לכם עד שהבאלאנס בחשבון המסחר שלכם יגיע ל-20,000 ש”ח.
מה הן הסכנות הכרוכות במסחר בשוק ההון?
פרט לרמת מתחים, מקצרי חיים, גבוהה…הסכנה הגדולה ביותר במסחר בשוק ההון ככלל הוא אובדן של סכומי כסף גדולים.
יש שיאמרו כי מסחר בשוק ההון זה סוג של “קזינו”, מן סוג של הימור וגם כאן, הדעות חלוקות.
יש שיגידו שכל מי שאומר זאת, כנראה שלא השקיע את מלוא ההשקעה הדרושה, הן בלימודי שוק ההון והן בניסיון הנדרש להתמקצע כדי להרוויח באופן עקבי ולכן הם טוענים זאת. יש שאף יטענו כי שחקן פוקר מקצועי, הוא כלל לא מתעסק בהימורים אלא עובד בתחום זה של הימורים כמקצוע לכל דבר. הימור אמיתי, אם כבר טבלנו במושג “קזינו”…מבין כל משחקי ההימורים בקזינו, רק משחק הקוביות נחשב למשחק הימורים פר-אקלנס. כל שאר סוגי המשחקים שתמצאו ברחבת הקזינו, ישנם סטטיסטיקות והסתברויות בהן השחקן וה-“בית” יכולים להרוויח. בשולחן הקוביות, לאף אחד אין יכולת סטטיסטית או הסתברותית לנצח. לא לקזינו ולא לשחקנים!
לסיכום: לפני שחושבים להיכנס לעולם המסחר בשוק ההון, חשוב לבדוק ולחקור כל פן בתחום עיסוק זה. הרי שאין זה סתם שמקצוע זה שמור לפלח מאוד קטן באוכלוסיה…מדובר כאן בתחום רווחי אך מסוכן, בו ניתן לאבד סכומים גדולים מאוד של כסף ולכן…כדאי “לעשות שיעורי בית” בהתאם.
*כל המידע המוצע בכתבה אינו מהווה הצעה לרכישת שירותים אלו או אחרים ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, יעוץ רפואי או ייעוץ פיננסי מכל סוג שהוא .