חושבים להתחיל לסחור במניות? לפני שאתם פותחים חשבון מסחר ומפקידים מספר אלפי דולרים, כדאי להבין את עולם המסחר במניות, למה לצפות וממה להיזהר!
לפני הכל- כתבה זו אינה ממליצה לקוראים לבחור באפיק השקעה כזה או אחר או לחלופין אינו ממליץ לקוראים בכתבה זו לפנות ולהתחיל במסחר בשוק הוון. כתבה זו נועדה להעניק מידע כללי בלבד, בנושא “ניתוח טכני” של גרף מחירים בפלטפורמות מסחר, בתחום שוק ההון.
כל פעולה/ החלטה ו/או נקיטת צעדים להיכנס לתחום המסחר בשוק ההון, נמצאת בידי הקורא בלבד! אתר סלב אינו מייעץ בתחום זה ואינו ממליץ לקוראיו לפסוע בתחום מקצועי זה, אלא לספק מידע כללי עבור כל מי שמעוניין להכיר את תחום מסחר בשוק ההון בצורה קצת יותר מעמיקה!
הדוגמאות שניתנות במדריך זה נועדו להעשרה והדגמה בלבד ואינן לוקחות צד או מספקות ייעוץ והכוונה מקצועית לגבי נושא הכתבה.
עכשיו שזה מאחורינו…שנתחיל?
צפינו בסרטים על זה, הוקסמנו לרמת החיים של מי שעוסק בזה…האם להפוך לסוחר במניות הוא חלומו של כל ישראלי לעצמאות כלכלית או שמקצוע זה שמור אך ורק לאחוז הבודד ששולט בזירה הכלכלית הזאת?
לפני הכל…הבה נבין מה זה שוק המניות
שוק המניות הוא מקום מפגש בין קונים ומוכרים שמרכולתם הן “מניות”.
מניות הן סוג של שטר בעלות של חברה ומניות אלה מוצגות כביטחונות הרשומות בשוק מסחר מניות ציבורי.
מניות יכולות להיות מסווגות לפי מדינות בהן החברות ממוקמות, לדוגמה: Nestle ו- Novartis, שתיהן מסווגות ומשוייכות למדינת שוויץ ונסחרות בבורסה SIX Swiss Exchange, למרות שמניות אלה יכולות להיסחר בבורסות שונות, במדינות שונות ברחבי העולם, כמו בבורסה האמריקאית American Depository Receipt.
מה זו מניה?
בעולם הפיננסים, ‘מניה’ היא בעלות של חברה או תאגיד. חברה אשר מעוניינת לגייס כספים חיצוניים מהציבור, עושה זאת ע”י הנפקה של מניות על שם החברה ורכישת מניות אלה, ע”י הציבור.
בעלות של אחוז מסוים של מניות בחברה מסוימת מעניקה זכויות מסוימות למחזיק בהן. לדוגמה: 5% בעלות, מתוך 100% המניות שהונקפו, הופכות את המחזזיק במניות ל-“בעל עניין”. בעלות של למעלה מ-51% ממניות החברה הופך את הבמחזיק בהן ל-“בעל שליטה” בחברה.
לרוב- כשסוחרים במניות, מרבית הסוחרים בשוק המניות רוכשים מספר אלפי מניות שהן למעשה שבריר מכמות המניות שהונפקו, כשמהות רכישת מניות אלה הם עבור מטרות רווח ספקולטיביות בערך העתידי של המניה.
סוחרים רוכשים מניות כי הם מאמינים כי בעתיד הקרוב/רחוק ערך המניה שרכשו יעלה ולהיפך. כסוחרים מוכרים מניות(מכירה בחסר) כי הם מאמינים כי הערך העתידי של המניה בעתיד הקרוב/רחוק יירד.
סוגי פעולות מסחר בשוק המניות
בשוק המניות, בדומה שלאר השווקים בעולם המסחר, ישנם שני סוגים של פעולות מסחר: קניה(LONG)- פעולת מסחר זו היא די פשוטה.
הסוחר רוכש כמות מניות, תחת אמונה כי ערך המניה יעלה בעתיד וכשערך המניה אכן עולה, הוא מוכר אותם במחיר החדש ומרוויח לכיסו את ההפרש בין טווח מחיר הקניה למחיר המכירה. לדוגמה: קנינו 100 מניות במחיר 5$ לכל אחת . שילמנו 500$ עבורן.
לאחר מכן, ערך המניה עלה מ-5$ ל-7$ ועתה, החלטנו למכור אותן במחיר החדש שלהן(7$). ההפרש(2$) אנחנו לוקחים בחזרה אלינו. לסיכום: שילמנו 500$ עבור מניות שערכן 5$, מכרנו אותן כשערכן עלה ל-7$(100 מניות7X) במחיר של 700$.
תוצאה…הרווחנו 200$. מכירה בחסר(SHORT)- בפעולת מסחר זו, הסוחר, קודם כל מוכר מניות שאינן בבעלותו וכדי לסגור את הפוזיציה שלו(את העסקה), הוא קונה אותן.
נכון שזה נשמע מעט לא הגיוני, “איך מוכרים מניה שכלל לא רכשנו ואז עוד קונים אותה כדי להיפטר ממנה?!?!”
ובכן, זה די פשוט להבנה: נגיד ואתם מעוניינים להתחדש ברכב חדש ואתם חושקים ב-‘קיה ספורטאז’ פרימיום 2022′.
אתם מגיעים לסוכנות הרכב ופונים לאיש המכירות. בסוכנות נאמר לכם כי מחיר הרכב הוא 200,000 ₪ והוא יגיע לארץ, כעבור חודש, לאחר התשלום.
אתם משלמים לסוכנות את המחיר המבוקש עבור הרכב וממתינים. מה שקורה, מאחורי הקלעים, בסוכנות הרכב כדלקמן: הסוכנות לוקחת את ה-200,000 ₪ ששילמתם ופונה ליצרנית הרכב ומבקשת ממנה לשלוח לישראל את הרכב המבוקש.
מכיוון שסוכנות הרכבים בישראל היא עסק לכל דבר, הרי ברור לנו שעלות הרכב עבור הסוכונות הרכבים הישראלית אינו אותו מחיר שאתם שילמתם, נכון?
אז מתוך אותם 200,000 ₪ ששילמתם עבור הרכב החדש, הם מעבירים לדוגמה, 150,000 ₪ ליצרנית הרכב וכך הם הרוויחו 50,000 ₪, לפני שקיבלתם את מפתחות הרכב. עכשיו, לאחר שהבנו את משמעות פעולת מסחר זו…סוחרים שמשתמשים בפעולת מסחר מסוג זה, מאמינים כי ערך המניה עתיד לרדת ולכן, הם מעוניינים ‘למכור’ במחיר הנוכחי וכשהמחיר של המניה ירד, הם ירכשו אותה בחזה ואת ההפרש בין טווחי המחירים…ילך לכיסם.
למעשה, מדובר כאן באותה דרך להרוויח ממסחר בשוק ההון , מרוויחים מהפרשי טווח המחירים, רק בצורה הפוכה.
כלי ניתוח לסוחר- ניתוח טכני או פנדומנטלי? מה עדיף לנו?
שאלה זו היא שאלת מיליון הדולר! ישנו ויכוח עתיק יומין, לגבי שני כלי ניתוח אלה עבור תהליך קבלת החלטות מקצועי לגבי פעולות המסחר שצוינו לעיל. אז לפני שננסה לענות לשאלה זו, הבה מכיר שני מושגים אלה:
ניתוח פנדומנטלי- כלי ניתוח שוק זה מדבר על הבנה מעמיקה של ההתנהלות החברה שמאחורי המניה והבנה מעמיקה להשפעות הגלובליות שמתרחשות בכל זמן נתון אשר יכולות להשפיע על החברה ופועל יוצא…על ערך המניה.
לדוגמה: חברה שאינה מתנהלת נכון בדוחות ההכנסות/הוצאות שלה, יכולות להשפיע על ביצועי החברה מבחינת רווחים ובכך להיסתכן בירידת ערך של מניות החברה. עוד דוגמה למשל, מנכ”ל שהתפטר, יכול להשפיע על ערך מניית החברה, במיוחד אם מדובר במנכ”ל חברה שהביא עימו רמת ביצועי רווח גבוהים לחברה. חברות במשבר כלכלי, ברוב המקרים, גורמות לירידת ערך של מניות החברה אך לא תמיד. לפעמים, כשחברה במשבר כלכלי אשר מחליטה לנקוט בצמצומים ופוצחת בגל פיטורים, דווקא יכול להעלות את ערך החברה ע”י מאזן אוטומטי של דוח ההוצאות שלה ימול ההכנסות שלה( במידה והיא עדיין יכולה לתפקד באותה צורה, ללא מספר העובדים שפיטרה).
בפן הגלובלי- אירועים עולמיים יכולים להשפיע רבות על חברות בינלאומיות, בעקיפין ובמישרין וניתן לראות זאת בימינו אנו עם המלחמה שבין רוסיה לאוקראינה ומחירי הדלק בעולם. ספקי הנפט חוגגים מעליית מחירי הנפט הגולמי, בזמן שחברות אחרות אשר זקוקות לקו ישיר של דלק, נאלצות לספוג “מכה בכנף” ולצמצם רווחים עקב עליות מחירים אלה.
אירועי מזג אוויר גלובליים, מכוח עליון, יכולים בהחלט להשפיע על חברות ברחבי עולם וניתן לראות זאת ב-“משבר הקקאו” של 2008.
מרבית מפולי הקקאו מגיע מאפריקה, בעיקר מ-‘חוף השנהב’. עקב חוסר היציבות הפוליטית/שלטונית, בשנת 2001, בחוף השנהב, עלו מחירי פולי הקקאו בצורה משמעותית עד שהגיע לשיא של 24 שנים בשנת 2008 כשמחירי הקקאו עלו ב-45%, בשנה אחת!
קפיצה אסטרונוית זו במחירי הקקאו, יצרה משבר רציני אצל יצרניות השוקולד בעולם ומכיוון שישנה תחרות קשה בין יצרניות אלה, עליית מחירי מוצרי שוקולד למיניהם, גרמו לחוסר וודאות עסקית בקרב יצרני השוקולד ונהירה של ציבור הצרכנים למוצרים אחרים. דבר שיגרום לחברה לאבד נתח שוק שעלול לפגוע ברווחי החברה.
ניתוח טכני- ניתוח טכני הוא כלי ניתוח שוק ע”י בחינה מדוקדקת של התנהגותה של מניה על הגרף.
ניתוח טכני נעשה ע”י ניתוח צורות של הגרף, שימוש באינדיקטורים ואוסילטורים למיניהם כדי לקבל החלטה שקולה, האם לקנות או למכור.
אז היכן נופל הויכוח לגבי איזה מבין שני הכלים עדיף יותר עבור פעולות מסחר במניות?
מצד אחד, ניתוח פנדומנטלי לא משאיר יותר מדי אבנים לא הפוכות וידע, אחרי הכל…זה כוח אז ככל שנדע ונכיר יותר את החברה שעומדת מאחורי המניה ואת הגורמים שיכולים להשפיע על ערך המניה שלה, כך נוכל להיות מוכנים יותר לגרוע מכל.
מצד שני, מכירים את המושג “מרוב עצים, לא רואים את היער”? יש הטוענים שמרוב אינפורמציה ונתונים לגבי המניה, תכרום ליותר נזק מאשר תועלת!
המאמינים האדוקים של ניתוח טכני יטענו כי אין צורך בניתוח פנדומנטלי כלל וכלל מפני שכל האינפורמציה כבר באה לידי ביטוי על התקדות המניה על הגרף.
מצד אחד, יש צדק בדבר. מכיוון שישנם המוני ‘פנדומנטליסטים’ בשוק ההון אשר, בשלב מסוים, מושפעים מהאינפורציה שאספו, יקבלו החלטות בהתאם ויביאו את זה לידי ביטוי בפעולות המסחר שלהם ועבור המנתח הטכני, הם למעשה עושים את עבודת הניתוח הפנדומנטלי עבורו.
ראה כתבה בנושא>>מדריך בסיסי בניתוח טכני
מצד שני, אותו סוחר אשר משתמש אך ורק בניתוח טכני, לא באמת יכול לחזות התנהגות קיצונית של מניה כמו למשל בתקופת ה- Earning Seasin. תקופה בה על כל החברות הנסחרות בבורסת המניות להציג דוחות רווח והפסד לגבי השנה שעברה. אותו סוחר טכני, יוכל לראות את תוצאות דוחות זה רק כשהמסקנות של הסוחרים/משקיעים באו לידי ביטוי ע”י פעולות של מכירה/קנייה ובמקרים אלה…זה יהיה לו קשה, עד בלתי אפשרי, לקצור רווחים ולעלות על גל שכבר הגיע לשיאו.
אז מי צודק…? איזה סוג של ניתוח שוק הוא הטוב ביותר…?
“על הנייר”…ניתן לציין כי גם הפנדומנטליסטים חייבים לדעת ניתוח טכני, כדי שנתח את גרך של מניה, לפחות בכדי לגעת מתי להיכנס לעסקה אז נראה כי לניתוח הטכני…היד על העליונה. אבל…השאלה שבאמת צריכה להישאל כאן היא “למה לבחור, את זה או זה?!” נראה כי עדיף לדעת להשתמש בשני כלים אלה ולהבטיח כי אנחנו מסודרים מכל הכיוונים כי אחרי הכל…מדובר כאן בעסקאות יקרות מאוד ולא 100 גרם גרעינים שחורים בפיצוצייה מתחת לביתנו!
אז איך הופכים לסוחרי מניות?
למזלנו, כיום, בשנת 2022, לימודי שוק ההון הפכו לזמינים, בצורה מגוחכת!
ממכללות המתמחות במסחר בשוק ההון, רכישת קורסים אונליין ועד שלקורסים בחינם ביוטיוב…לדעת איך לתפעל פלטפורמת מסחר, הכרת מושגי יסוד וכלי ניתוח בסיסיים…להזחק ביכולת לשים פקודות מסחר בשוק ההון זה קל. לעשות מזה כסף…ז סיפור אחר לגמרי!
זה קל לנו ליפול לתוך עולם חלומי בו אנחנו ‘סוחרי-על’, מרוויחים הון בשוק ההון ויוצאים לפנסיה מוקדמת. המציאות היא שונה לגמרי. כדי שנוכל להרוויח ממסחר בשוק ההון, אנחנו חייבים למצוא את שיטת המסחר המתאימה לנו. יש סוחרים שסחורים בכל יום, למשך 8 שעות, כמו יום עבודה רגיל. ישנם סוחרים שסחורים רק בשעה הראשונה של פתיחת הבורסה ביו-יורק ואז מפסיקים וישנם סוחרים שנכנסים בפעולת מסחר אחת או שניים, עוזבים את המחשב וחוזרים אליו רק כעבורק שבוע.
יהיה עליכם לגלות, איזה מן סוחרים אתם.
לצד כל אלה, יהיה עלילכם להשתמש באסטרטגיית מסחר, שמתאימה לכם ולמצב המסומנים שלכם בחשבון המסחר שלכם. ישנן אלפי אסטרטגיות מסחר שהוכיחו את עצמם כיעילות ביותר אך האם אתם מסוג הסוחרים שיכולים להרשות לעצמם, נפשית וכלכלית להשתמש באסטרטגיות אלה?
מה הופך סוחר מניות לסוחר מוצלח?
סוחר מניות מוצלח זה סוחר מניות שסוגר עסקאות ברווח!
נשמע כמו הצהרה רטורית אבל בסופו של יום, סחר בשוק ההון הוא עניין של רווח, נקודה ולהצליח ולעשות זאת, על סחור המניות לשלוט במספר אופנים: שליטה בניהול סיכונים, שליטה נפשית, שליטה בניתוח טכני ואסטרטגיות מסחר.
שליטה בניהול סיכונים:
ניהול סיכונים היא תוכנית כלכלית שקובע הסוחר לפני שניגש לפטפורמת המסחר ולהיכנס לעסקאות.
חוק אצבע בניהול סיכונים הוא יחס סיכון הון של 1:2 לפחות. כלומר, על כל סכום שהסוחר מוכן לסכן בשוק, עליו לוודא כי מצא עסקה שיכולה להביא לו רווח פוטנציאלי של לפחות פי שניים מהסכום שהחליט לסכן.
למרות שישנם מספר סוגים של רמות סיכון/רווח פוטנציאלי שסוחרים יכולים לבחור ולרוב, הם מותנים באסטרטגיה בה בחרו לעבוד. אנחנו לא ניכנס לכל סוגי רמות הסיכונים במדריך זה אלא נתמקד על על זאת שציינו לעיל.
הסוחר לעולם לא יסכן יותר מ-1% מסך ההון בחשבון המסחר שלו לעסקה או לחילופין, במידה וישנם מספר עסקאות פתוחות, סך כל העסקאות.
בצורה זו, הסוחר מגן על חשבון המסחר שלו ממחיקה טוטאלית ומהירה, כאשר הוא מסכן רק 1% מסך ההון בחשבון שלו. לשם מחיקה טוטאלית של חשבון מסחר, בשיטה זו, יהיה על הסוחר להפסיד כ-100 עסקאות ברציפות ולהצליח לעשות זאת, מבלי להרים גבה ולהבין שמשהו כאן אינו מתנהל כשורה, הוא בלתי אפשרי!
שליטה נפשית:
סוחר מקצועי יודע לא לאפשר לרגשות להפריע לו עם המסחר!
הרי שלא פעם תמצאו עצמכם מנתחים את השוק מגיעים להחלטה ובוחרים בפעולת מסחר, רק שדקות מספר לאחר מכן, השוק עושה בדיוק את ההיפך הגמור ממה שציפיתם. במצבים כאלה, כמעט וכל סוחר מקצועי, נפל בפח שסגר את העסקה כדי לצמצם הפסדים וכשעשה זאת, השוק עשה פניה חדה לכיוון בו הסוחר האמין שיעשה ולא רק שהפסיד כסף מהחלטה רגשית ושגויה זו, אלא שגם הפסיד את הרווח שבכדוד היה מגיע לו! לכן, מסחר בשוק ההון חייב להיות נטול רגשות והסוחרים המקצועיים מבינים ומכירים חוק זה היטב. ברגע שהחלטתם על פעולת מסחר, תתחייבו לה ולכו עימה עד הסוף!
שליטה בניתוח טכני ואסטרטגיות מסחר:
בכל הקשור לניתו השוק, הסוחר המקצועי יודע להתנהל היטב בכל רמות הזמן של הגרפים, להבין איך כל אחת ואחת מתקופות זמן אלה משפיעות על סוג האסטרטגיות בהן יוכל להשתמש ואיך הן יכולות לעזור בקבלת ההחלטות של הסוחר בניתוח טכני של מניה בתקופת הזמן שאותה בחר.
חוק ברזל בבגרפים ותקופות זמן- ככל התקופת הזמן גדולה יותר, כך המידע בתוכה אמין יותר! גרף חודשי אמין יותר מגרף שבועי. גרף שבועי אמין יותר מגרף יומי וגרף יומי אמין יותר מגרף שעתי וכן הלאה…
לכל סוחר יש ארסנל של אסטרטגיות מסחר שאותן בחר להחזיק בארגז הכלים שלו אך תמיד יהיה מוכן להשיג עוד אסטרטגיות חדשות ולהוסיף אותן לארגז הכלים.
לפעמים אסטרטגיה ששירתה את הסוחר למשך תקופה ארוכה מאוד, פתאום מפסיקה לעבוד. זה קורה וניתן להביא דוגמה קלאסית עם בואם של High Frequency Trading. בתחילת שנות ה-2000, נכנסו לזירת המסחר “בוטים”. אותם בוטים החלו לתת פקודות מסחר במהירות שיא. הם יכלו לנתח שוק בצורה מהירה יותר ויעילה יותר מכל סוחר וותיק ומשופשף. פתאום, סוחרים מצאו עצמם נלחמים מול מכונות השמדה כלכליות. לכן, היה עליהם להתאים עצמם, לפתח ולמצוא אסטרטגיות מסחר אחרות או לפחות לשדרג את הקיימות, כדי שיוכלו להחזיר מלחמה מול השחקנים החדשים שנכנסו לשזירה הכלכלית.
כמה כסף אני צריך כדי לפתוח חשבון מסחר?
לכל בית השקעות או בנק יש את הקריטוריונים שלו למה נחשב המינימום להפקדה עבור פתיחת חשבון מסחר.
ברוב המקרים, נדרשים כ-20,000 ש”ח לפתיחת חשבון מסחר רגיל.
ישנם בתי השקעות שמוכנים לפתוח עבורך חשבון מסחר בסכומים קטנים יותר כמו-500$ אך במקרים אלה, תוכלו לתת פקודות של קנייה בלבד. מכירות בחסר לא יתאפשרו לכם עד שהבאלאנס בחשבון המסחר שלכם יגיע ל-20,000 ש”ח.
מה הן הסכנות הכרוכות במסחר במניות?
פרט לרמת מתחים, מקצרי חיים, גבוהה…הסכנה הגדולה ביותר במסחר בשוק ההון ככלל הוא אובדן של סכומי כסף גדולים.
יש שיאמרו כי מסחר בשוק ההון זה סוג של “קזינו”, מן סוג של הימור וגם כאן, הדעות חלוקות.
יש שיגידו שכל מי שאומר זאת, כנראה שלא השקיע את מלוא ההשקעה הדרושה, הן בלימודי שוק ההון והן בניסיון הנדרש להתמקצע כדי להרוויח באופן עקבי ולכן הם טוענים זאת. יש שאף יטענו כי שחקן פוקר מקצועי, הוא כלל לא מתעסק בהימורים אלא עובד בתחום זה של הימורים כמקצוע לכל דבר. הימור אמיתי, אם כבר טבלנו במושג “קזינו”…מבין כל משחקי ההימורים בקזינו, רק משחק הקוביות נחשב למשחק הימורים פר-אקלנס. כל שאר סוגי המישחקים שתמצאו ברחבת הקזינו, ישנם סטטיסטיקות והסתברויות בהן השחקן וה-“בית” יכולים להרוויח. בשולחן הקוביות, לאף אחד אין יכולת סטטיסטית או הסתברותית לנצח. לא לקזינו ולא לשחקנים!
לסיכום: לפני שחושבים להיכנס לעולם המסחר בשוק הההון, חשוב לבדוק ולחקור כל פן בתחום עיסוק זה. הרי שאין זה סתם שמקצוע זה שמור לפלח מאוד קטן באוכלוסיה…מדובר כאן בתחום רווחי אך מסוכן, בו ניתן לאבד סכומים גדולים מאוד של כסף ולכן…כדאי “לעשות שיעורי בית” בהתאם.
אולי יעניין אותך גם>> מדריך למסחר במדדים
*כל המידע המוצע בכתבה אינו מהווה הצעה לרכישת שירותים אלו או אחרים ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, יעוץ רפואי או ייעוץ פיננסי מכל סוג שהוא .