כל מה שצריך לדעת, לפני שחושבים על מסחר במט"ח- מה הם היתרונות ומה הם הטיעונים שעומדים מאוחרי מסחר במטבע חוץ.
לפני הכל- כתבה זו אינה ממליצה לקוראים לבחור באפיק השקעה כזה או אחר או לחלופין אינו ממליץ לקוראים בכתבה זו לפנות ולהתחיל במסחר בשוק הוון. כתבה זו נועדה להעניק מידע כללי בלבד, בנושא “ניתוח טכני” של גרף מחירים בפלטפורמות מסחר, בתחום שוק ההון.
כל פעולה/ החלטה ו/או נקיטת צעדים להיכנס לתחום המסחר בשוק ההון, נמצאת בידי הקורא בלבד! אתר סלב אינו מייעץ בתחום זה ואינו ממליץ לקוראיו לפסוע בתחום מקצועי זה, אלא לספק מידע כללי עבור כל מי שמעוניין להכיר את תחום מסחר בשוק ההון בצורה קצת יותר מעמיקה!
הדוגמאות שניתנות במדריך זה נועדו להעשרה והדגמה בלבד ואינן לוקחות צד או מספקות ייעוץ והכוונה מקצועית לגבי נושא הכתבה.
עכשיו שזה מאחורינו…שנתחיל?
שוק המטבעות הוא השור עם נפח העסקאות הגדול בעולם. עם למעלה מ-4 טריליון דולר ביום, אשר מחליף ידיים ביום מסחר בודד, אין זה פלא שעינייהם של סוחרים רבים נשואות לסוג זה של מסחר.
במדריך זה, נרד לעובי הקורה ונבחן את שוק המט”ח ונבדוק מדוע שוק זה כה אטרקטיבי ומצד שני, נציף על פני השטח את כל הסיכונים הכרוכים במסחר במטבע-חוץ.
מה זה מט"ח?
ההיסטוריה של מסחר במטבעות ישן כאנושות כולה. בכתבי התלמוד מוזכרים אנשים שהשתמשו באנשים מסוימים שבשמם עשו טרנזאקציות של מטבעות עבור עמלות ותשלומים, מספר אלפי שנים אחורה בזמן.
כיום, אנחנו יכולים לקרוא לעוזרים אלה…”ברוקרים”.
הבה נבחן איך התפתח לו מסחר במטבעות לאורך ההיסטוריה וגם נבחן את שוק המט”ח, בן ימינו.
לא רק שההיסטוריה של מסחר במטבעות מרתק, אלא שעוזר לנו להתחבר לכלים הפיננסיים, בהם אנו משתמשים בכל יום ולהבין את הדינמיקה של שוק זה בצורה טובה יותר.
לפני 2,500 שנה, היוונים והמצרים ניהלו מערכות יחסים של מסחר בסחורות, כשהתשלומים עבור סחורות אלה נעשו ע”י מטבעות כסף וזהב, כשערכם נאמד ע”י משקלם וגודלם.
500 שנים לאחר מכן, בעיצומה של האימפםריה הרומית, הטבעת מטבעות הפך לחלק בלתי נפרד מערך המטבע ומונופולים שנוהלו ע”י ממשלות השתמשו במטבעות מוטבעים אלה ובנקודה זו, נולד מסחר במטבעות.
מונופולים אלה, בימינו אנו, נחשבים בנקים מרכזיים, שהם בעצמם מכתיבים את הפוליסות לךערכם של מטבעות.
לפני 1,000 שנים, בתקופת ימי הביניים, נחושת הפכה ללמתכת הפופולרית והזמינה ביותר להטבעת מטבעות ומסחר וע”י שימוש בנחושת במקום זהב, היה יניתן לייצר מטבעות בעלי ערך נמוך יותר.
כיום- 1 סנט אמריקאי מיוצר ב-2.5% נחושת ו-97.5% אבץ.
שוק המט”ח הראשון הוקם באמסטרדם, לפני 500 שנים לערך. אפשרות זו, לסחור באופן חופשי במטבעות ייצב את את ערך שער החליפין.
משוק המט”ח באמסטרדם, מסחר במט”ח התפרש לשאר העולם.
בשנת 1875- הושם חוק ה-The Gold Standard והוצד לעולם. בתוך סטנדרט הזהב נקבע כי על כל מדינה יש את היכולת להטביע מטבעות אך ורק ביחס לכמות הזהב שהיא מחזיקה ברזרבות שלה.
סטנדרט זה נועד לקבע ולשמור את ערך המטבעות אך לאחר מלחמת העולם הראשונה, מספר מדינות החליטו להדיפס כסף מעבר לסטנדרט הזהב, מה שגרם לירידה משמעותית של ערך המטבעות של אותם מדינות ולאינפלציה לא הגיונית. ניתן לומר כי מאותה תקופה, שימני החיים של סטנדרט הזהב החלו לדעוך.
מדוע קיים מסחר במט"ח?
שוק המט”חהוא השוק הפיננסי הגדול ביותר בעולם. הוא אף גדול יותר מהבורסה לניירות ערך, כשהוא מנהל היקף של למעלה מ-4 טריליון דולר בכל יום מסחר!
לשוק המט”ח יש מספר תכונות ייחודיות היכולות להפתיע כל סוחר מתחיל.
מה ההבדל בין מסחר במט"ח למסחר במניות?
ההבדלים בין שני שווקים אלה רבים ומרובים אבל ההבדלים הבולטים ביותר בין השניים, נופל בצורת ההתנהגות של מוצרים פיננסים אלה על הגרף, המינוף במסחר ומהות מוצרים אלה.
אז הבה נבחן את ההבדלים בין השניים:
התנהגות על הגרף
מט”ח- מסחר במט”ח נעשה ע”י “מלחמה” בין ערך של צמד מטבעות. כשהאחד עולה בערכו על הגרף, השני מאבד מערכו, בו-זמנית, ביחס למטבע שמולו. בצמדי מטבעות, אין מחיר-0-. כלומר, ערך המטבע, במלחמה בין צמד מטבעות יכול לעלות עד אינסוף ומצד שני לרדת עד אינסוף.
מניות- מסחר במניות נעשה ע”י קביעת ערך של מניה לפי הצע וביקוש. מי שרוכש מניה, למעשה מחזיק בבעלות מסוימת בה. ככל שישנו ביקוש עבור רכישה של מניה מסוימת, כך ערכה עולה ולהיפך. ברגע שמחזיקי המניות, מאבדים אמונם בחברה שמיוצגת בשוק ההון באמצעות מניות ומחליטים למכור אותן, היא מתחילה לרדת ולאבד מערכה.
בשוק המניות, ברגע שערך מניה מגיע ל-0-. המניה קרסה! לכן, בשונה משוק המט”ח, בשוק המניות אכן יש מחיר -0-.
מינוף
מט”ח- ניתן לקבל מינוף הנע בין 1:100 ועד-1:1000(בחברות מסוימות). בצורה זו, ניתן לפקוד היקף עסקאות בסכומים גבוהים, אפילו אם אין בחשבון המסחר שלנו סכומים אלה.
מניות- במסחר שבמניות אין מינוף.
תפקידם ומהותם של מסחר במט”ח ומניות
מט”ח- מסחר במט”ח, עבור גופים פיננסים גדולים כמו בנקים מרכזיים, בנקים מסחריים ואף חברות בנליאומיות…משתמשים בסחר חליפין במטבעות עבור מגוון רחב של מניעים כלכליים. חלקם משתמשים במסחר זה עבור גידור, חלק משתמשים בו בשביל סקולציות…אבל עבור הסוחר המצוי, מסחר במט”ח מקנה את האפשרות לעסקאות בהיקפים גדולים, בזכות מינוף וליהנות מתנודתיות בטווח מחירים הנע בממוצע ב-300% בכל יום מסחר.
מניות- מהותן של מניות, הן גיוס כספים עבור חברות מהציבור ע”י הנפקת מניות לרכישה. מניות אלה, למעשה, הן שטר בעלות כשהמחזיק בהן מחזיק, באופן יחסי, בעלות בחברה.
במסחר במניות, הסוחר נהנה מעליית ערך מחיר של מניה או ירידה בערך מחיר מניה. מסחר במניות הוא בין הפופולרים בשוק ההון, כשהדרישות הכלכליות, יחסית, נמוכות.
מה הם היתרונות של מסחר במט"ח?
שוק המט”ח הוא שוק בו המסחר נעשה בקנה מידה עולמי, בו מוחלפים ונסחרים מטבעות לאומיים, אחד כנגד השני.
השחקניים הראשיים של שוק המט”ח, בעיקר, הם בנקים למסחר, בנקים מרכזיים, מנהלי כספים ומנהלי קרנות גידור ולכן, נפח העסקאות בשוק זה עצום וקורץ לשאר הסוחרים.
חברות בנלאומיות משתמשות בשוק המט”ח למטרות “גידור סיכון מטבע” מטראנזאקציות זרות.
שוק המט”ח מכיל כמות קטנה, יחסית, של סוחרים רגילים (Retailer Traders) אשר נהנים מנפח העסקאות הגדולות של אותם גופים פיננסים ופשוט “רוכבים” על הגלים שהם יוצרים, למטרות מסחר יומי.
שוק המט”ח מקנה מינוף הנע בין 1:100 ועד- 1:1000. מה שאומר כי לסחור המצוי, יש היכולת להיכנס לעסקאות בסכומים גדולים, למרות שאין ברשותו סכומים אלה.
מה הם החסרונות של מסחר במט"ח?
שוק המט”ח הינו שוק “אלים” במיוחד בתנועת טווח מחירים שבין מצדי מטבעות. להבדיל משוק המניות, שלכל מניה יש מחיר ריצפה, שהוא -0, בשוק המט”ח, אין ריצפה שאליה ניתן להגיע כי ברגע שמטבע אחד מאבד מערכו, בו זמנית, המטבע שמוצב כנגדו מעלה את ערכו.
המינוף שמוצע לסוחרים, עד כמה שמפתה ורווחי יראה על פני השטח, מינוף זה מסכום בהחלט לסוחר הלא מנוסה. קפיצה של נקודה, במינוף גבוה, יכול “לשתות” חשבונות מסחר שלמים.
אין בישראל רגולציה למסחר במט”ח לסחור הישראלי ולכן, למצוא חברה/בית השקעות אמינה, תחת רגולציה, היא משימה כמעט בלתי אפשרית.
מה הן הדרישות כדי לסחור במט"ח?
השקעה התחלתית נמוכה- פרט לידע בניתוח טכני, לא הרבה. כל שדרוש בכדי לפתוח חשבון מסחר במט”ח זה השקעה מינימלית של מספר מאות דולרים, להבדיל בשוק המניות, בו נדרש לפחות מספר אלפי דולרים עבור חשבון מסחר ‘מרג’ין’ רגיל.
חיבור לאינטרנט- חשוב להצטייד במחשב חזק וחיבור אינטרנט מהיר. כשסוחרים במט”ח, התנודתיות של מטבעות יכול להיות מהיר וחד, לכאן ולכאן ולכן, כדאי לדאוג קבלת נתונים בזמן אמת, עד כמה שאפשר.
עושה שוק אמין- למצוא חברה/בית השקעות שמתנהל תחת מעקב רגולטורי, קשה למצוא. בימינו, שמענו לא מעט על חברות נוכלות שמעניקות שירותי מסחר לסוחרים עבור פעולות מסחר בשוק המטבעות אך למעשה, הם סחרו בתוך החברה וניזוקו ממניפולציית מחירים, בתוך החברה.
לסיכום: אם אתם חושבים להתחיל ולסחור בשור המטבעות, חשוב לחקור את הנושא לעומק, מעבר לכתבה זו ולדעת כי למרות ששוק זה הוא בין השווקים המניבים ביותר, לסוחר המצוי, שוק זה יכול בקלות להפוך ל-“חרב עם שתי פיפיות”.
אולי יעניין אותך גם>> מדריך למסחר במניות
*כל המידע המוצע בכתבה אינו מהווה הצעה לרכישת שירותים אלו או אחרים ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, יעוץ רפואי או ייעוץ פיננסי מכל סוג שהוא .