בינאנס עושה זאת שוב- עננה של שחיתות מרחפת מעל פלטפורמת המסחר הגדולה בעולם למטבעות קריפטוגרפיים. האם יש אמת בדבר? האם השמועות נכונות...?
נראה כי טלטלה גדולה בעולם הקריפטו, בתקופה האחרונה. מפלטפורמת מסחר אחת לשנייה…מסתבר כי המושג “פשיטת-רגל” בעולם הקריפטו, אט אט הופך לנושא שיחה בין המשקיעים במטבעות דיגיטליים.
האם מדובר כאן ב-‘אפקט דומינו’ או אם תרצו “בועה” שעתה מתפוצצת, כשהשלכותיה משפיעות לכל עבר או שמדובר כאן שניסיון תקיף מערכת הבנקים העולמי, לנסות ולהפיל את המתחרה שלה, מעולם הדיגיטל, כשהיא מכוונת את חרבה ישר לעורק הראשי?
לצד המעצר של SBF (Sam Bankman-Fried) בבהאמה, כשצווי מעצר פתוחים מחכים לבואו בארה”ב…נראה כי עכשיו, ענקית המסחר במטבעות קריפטוגרפיים, בינאנס נמצאת על כוונת הרשויות גם כן.
נראה כי ישנו קשר ישיר בין פלטפורמות המסחר במטבעות דיגיטליים שכשאחת נופלת, היא מאיימת על האחרות, בדיוק כמו שקרה ל-FTX, שגרר אחריו את נפילתה של ‘בלוק-פיי’…
עכשיו כל העיניים נשואות לכיוונה של ‘בינאנס’ פלטפורמת המסחר הגדולה בעולם במטבעות קריפטוגריים.
עלייתה של מעצמת מסחר קריפטוגרפי...Binance!
2017– CZ קיצור שמו של מייסד בינאנס, “צ’אנג פן זאוו”, הקים את מה שעתיד להיות, פלטפורמת המסחר הגדולה והוותיקה בעולם הקריפטו…Binance.
כעבור מספר חודשים ספורים, הבין CZ כי סין אינה מקום טוב לגדל פלטפורמת מסחר קריפטו, עקב חסימה טוטאלית של כל עיסוק במטבעות קריפטוגרפים והעביר את ה-HQ של בינאנס ל-‘איי-קיימן’, כשהוא מקים סוכנויות וחברות בת בכל פינה בעולם.
בצורה זו, ע”י פרישה נרחבת של חברת האם ‘בינאנס’ במספר רב של מדינות כך שאם חס וחלילה, מדינה אחת או שתיים מחליטות לאסור על מסחר במטבעות דיגיטליים, הפעילות העסקית של בינאנס מגודרת בשאר המדינות שרישתה לעצמה בחברות וסוכנויות מטעמה.
כבר בשנת 2017, פלטפורמות מסחר ‘רציניות’ פעלו אבל בינאנס לא נכנסה לזירה בידיים ריקות. היא רעננה את הזירה בכך שהיא הייתה למעשה הראשונה שהציעה מגוון רחב ממדים של סוגי מטבעות דיגיטליים למסחר. הרבה יותר משאר הפלטפורמות שפעלו באותה התקופה. כיום, בינאנס נותנת שירותי מסחר וחליפין ליותר מ-600 מטבעות דיגיטלים שונים.
2019– דבר נוסף שהבדיל את בינאנס משאר הפלטפורמות באותה התקופה (כמו CoinBase), הייתה היכולת לסחור במטעות עם מינוף גבוה להחריד(כ-X125)!
השבר משך לפלטפורמה משקיעים רבים, עקב האהבה הגדולה של משקיעים לקחת סיכונים גדולים בפלטפורמות מסוג אלה.
לצד המינוף הגבוהה שמציעה בינאנס, לבינאנס יש אפיק מסחר שמציעה לסוחריה הנקרא: Perpetual Future Contract.
אפיק השקעה מסוג זה מקנה לסוחרים אשר הפקידו בטחונות בסך $10,000 יש את היכולת לסחור בינם ולבין עצמם.
השיטה עובדת בצורה הבאה:
אם “ישראל” מאמין שבתקופה הקרובה, המטבע Bitcoin (שערכו לדוגמה זו הוא $10,000) הולך לאבד מערכו ו-“ישראלה” מאמינה בדיוק ההיפך, שניהם מנהלים חוזה מסוג זה כש-1%, לכאן או לכאן(ירידת ערך או עליית ערך) בערך המטבע יקנה הפסד או רווח לשני הסוחרים בשווי של 100$.
מכיוון שהסיכוי שמטבע ה-ביטקוין להימחק לסכום-0 כמעט ולא מציאותי, החוזה נשאר פתוח עד שאחד מהסוחרים מאבד את הביטחון שהפקיד($10,000) או שאחד מהצדדים מחליט לסגור את הפוזיציה שלו. התשלום עבור ערכו של הביטקוין משולם בכל יום, בהתאם לתנודתיות של המטבע .
בשיטת מסחר זו, אף אחד מהצדדים לא צריך להחזיק כלל בביטקוין!
עכשיו- כשמוסיפים לשיטת מסחר זו מינוף של עד X125, העניינים מתחילים להתחמם!
אם ערך הביקטוין עולה ב-1%, עם מינוף של X125, ‘ישראל’ מרוויח $12,500 ו-‘ישראלה’ מפסידה ומשלם לישראל $12,500.
אבל מה קורה כשל-ישראלה יש בטחונות של $10,000 בלבד ועתה נמחק לה החשבון ורשום לה מינוס של $2,500? מה עושים במקרה שכזה?
בינאנס, מסתבר, לוקחת את העול הפיננסי על עצמה ומשלימה עבור ישראלה את יתרת ה-$2,500 ולוקחת על עצמה, “על הנייר” את ההפסד של ישראלה.
במציאות- בינאנס לא תיקח על עצמה הפסדים מסוג אלה, למרות שהיא מחויבת במקרה שכזה, והיא מוציאה את ישראלה הרבה לפני שהיא מגיעה למצב בו היא נשארת עם יתרה בחשבון עם מינוס!
רעיונות פיננסים מסוג אלה, מבדילים את בינאנס משאר פלטפורמות המסחר, במיוחד שבינאנס הייתה הראשונה שהקנתה לסוחרים להפקיד לחשבון המסחר שלהם ישירות מכרטיס אשראי הפרטי שלהם.
אולי יעניין אותך גם >> עשרת המטבעות הוירטואלים המובילים בעולם
הקשר בין בינאנס ל-FTX
את הנפילה של FTX, כמעט שאף אחד לא הצליח לחזות. כשמשקיעים “הריחו דם במים” ורצו למשוף את הכספים שלהם מהפלטפורמה, מהר מאוד גילו שלרכבת הזאת…איחרו לעלות וכי כל החשבונות בפלטפורמת המסחר הוקפאו!
מסתבר כי ההתנהלות הפיננסית של קבוצת חברים צעירה וחסרת ניסיון גררה אחריה שורה של מהלכים קריטיים לקריסת מערכת המסחר. בין אם מדובר שיצירת מטבע משלה והמסחר בה בפלטפורמה כשהערך שלה נקבע ע”י הבעלים של הפלטפורמה, מה שיוצר בעיה רצינית של אמינות, שקיפות וערך אמתי של המטבע מול מטבעות FIAT, לבין חוסר ניסיון מקצועי בניתוח פנדומנטלי וטכני של שוק המטבעות הדיגיטליים בקודקודי החברה…נראה כי אין מנוס ממציאות עגומה ביותר לחברה ולבכירים שבה ובמיוחד לבעליה!
FTX, חובה לציין כאן כי שמשה כאביר על סוס לבן עבור פלטפורמות שונות שנקעו לחובות והצילה אותם ע”י הזרמת כספים גדולים, כדי שראשם יחזיק מעל המים. הבעיה עם FTX לא ממוקמת באידאולוגיה שלה וה-‘אני מאמין’ שלה אלא דווקא בכישורי הניהול הכושלים של קבוצה של אנשים, צעירים בגילם וצעירים עוד יותר בניסיונם הפיננסי מקצועי.
כש-FTX הראתה סימני גסיסה ובעיות קיום כלכליות, בינאנס קפצה לעזרתה. השאלה שנותרת פתוחה בעיניי רבים היא “מדוע שיריבה ענקים כמו בינאנס ל-FTX תחלץ לעזרתה”?!
על פני השטח, ישנם המון קווי דמיון בין ‘בינאנס’ ל-‘FTX‘.
- לשניהם יש מטבעות נאייטיב משלהם. BNB לבינאנס ו- FTT ל-FTX.
- שתי הפלטפורמות מקנות למשתמשים שלה לבצע פעולות מסחר מורכבות, בעלות יחס סיכון גבוה מאוד.
- שתי הפלטפורמות מעניקות רווחים עבור המשתמשים שלהן בעבור שהשבחת המטבעות הדיגיטליים שלהם.
הקשר בין בינאנס ל-FXT, מעבר לאותם קווי דימיון בשירותים ששתיהן מציעות התחיל עוד ב-2019, כשבינאנס עזרה ל-FTX לעשות את צעדיה הראשונים בתור פלטפורמת מסחר קריפטוגרפי.
ב-2019– Sam Bankman Fried ייסד את FTX. במובנים רבים, FTX הלכה בעקבות בינאנס. FTX הרשתה למשתמשים שלה לבצע פעולות מסחר המלוות מינוף גדול( מה שמקנה להרבה סוחרים להשקיע סכומים קטנים יחסית ובעזרת מינוף גדול, ליהנות מפוטנציאל רווח גדול בהרבה מסכום הכסף שהושקע בפעולת המסחר).
כמו בינאנס עם המטבע הנאייטיב שלה(BNB), גם FTX השיקו מטבע נאייטיב משלה(FTT).
הרעיון מאחורי מטבע נאייטיב זה הוא שככל שהפלטפורמה מרוויחה מעמלות על היקפי המסחר בפלטפורמה, כך ערכו של מטבע זה עולה.
בזכות $100,000,000 ביטחונות שקבלה FTX מבינאנס, יכולה הייתה יכולה FTX להתחיל לפעול בזירה הקריפטוגרפית ובעבור סכום ההון שהתקבל, FTX שילמה לבינאנס מניות בחברה וכמות יפה של אותו FTT, המטבע הנאייטיב של FTX.
בנוסף- בינאנס הרשתה ל-FTX לעלות בפלטפורמה שלה חלק מהמטבעות הממונפים שבפלטפורמה של FTX.
לאחר מספר שנים מועטות, FTX הפכה מ-“מתלמד” בעולם פלטפורמות המסחר בקריפטו, למתחרה אימתנית אשר נושפת בעופרה של הפלטפורמה הגדולה בעולם…בינאנס.
מנקודה זו, כשמנכ”ל בינאנס צ’אנג פן זאוו הבין כי FTX מתחילה לאיים על הפעילות והרווחיות העסקית של בינאנס, מערכת היחסים שבין “מורה ותלמיד” הפכו למערכת יחסים של יריבים מושבעים.
בינאנס מיהרה להוריד מהפלטפורמה שלה את המטבעות הממונפים של FTX, בטענה כי מטבעות אלה מסוכנים מדי עבור המשתמשים של בינאנס.
חודשים מספר לאחר מכן, בינאנס השיקה בעצמה מטבעות ממונפים משלה בפלטפורמה.
האם הפעם CZ יילך בעקבות SBF ולא ההיפך?
ה-SEC, הרשות האמריקאית לניירות ערך שמה את בינאנס שוב פעם “בין כוונות“.
היא חוקרת עתה את פלטפורמת המסחר בטבעות קריפטוגרפים, הגדולה בעולם, ועתה…בנושא “חוק ניירות ערך”.
ה-SEC החליטה לחקור את פעילותה של בינאנס בכל הקשור לעבירות אשר נמצאות בתוך גבולות הגזרה של ‘חוק ניירות ערך’, כשהשיקה את המטבע הנאייטיב שלה BNB עוד בהנפקתה הראשונה ICO לפני כ-5 שנים.
למי שאינו מכיר את המושג ICO (Initial Coin Offering), מדובר כאן באמצעי לגיוס הון עבור חברה, בדומה למניות בבורסה רק שכאן מדובר בהנפקת מטבע דיגיטלי הנקרא טוקן(TOKEN).
בשיטה זו, המשקיעים מקבלים עבור ההון שהעניקו לחברה טוקנים שערכם מוערך כי יעלה בעתיד, כשהחברה תתחיל להיות מורווחת מפעילות העסקית שלה.
נושא החקירה של ה-SEC לגבי הטוקן של בינאנס הוא האם הייתה צריכה בינאנס לרשום את הטוקן שלה כ-‘נייר ערך‘, כשהציעה אותו לציבור המשקיעים שלה?
נושא זה סובב סביב הטענה הרווחת כי מרבית מהמטבעות הדיגיטליים צריכים ליפול תחת ההגדרה של “נייר ערך” ושעליהם להירשם כאחד.
אם מניות בשוק ההון מוגדרות כניירות ערך לכל דבר ולמעשה עושות את אותו התפקיד ש-‘טוקנים’ למיניהם עושים, שזה גיוס הון, מן הראוי שלא רק יתאימו את מהות ומשמעות של הטוקנים למניות אלא שייקחו על עצמם גם את ההתחייבויות החלות על מניות, בשימושם לגיוס הון עבור חברה כזו או אחרת.
חשוב לציין כי ההצהרה הרשמית של ה-SEC שלא נפתחה כל חקירה בנושא.
2017– השנה בו הושק הטוקן של בינאנס ה-BNB.
תחילה, הוא הונפק כ-‘טוקן’ תחת התקן ERC-20, על גבי הבלוקצ’יין של אתריום ומשם עבר לבלוקצ’יין של בינאנס.
בהנפקה הראשונה, הונפקו 100,000,000 מטבעות BNB, שאותם מכרו ב-$0.15 למטבע אשר הסתכמו בגיוס הון של $15,000,000.
בימים אלה ממש, לקראת סוף 2022, BNB נסחר בצורה ישירה. BNB, כיום נאמד למטבע החמישי בגודלו בעולם המטבעות הדיגיטליים, לצד שווי שוק של 46 מיליארד דולר.
התגובה הרשמית של בינאנס לידיעות על חקירת הרשות לניירות ערך ארה”ב נשמעת יותר כמו התחמקות, כשטענה כי אין זה מן הראוי להגיב בנושא התקשורת הרצופה, בינה לבין הגוף הרגולטורי, בזמן שהחברה ממשיכה לעמוד בכל הדרישות הרגולטוריות המוצבות לפניה.
מה עומד מאחורי החקירה?
בינאנס כבר מכירה היטב את כותלי הרשויות הפדרליות של ארה”ב. נכון להיום, החברה נמצאת תחת מספר חקירות מטעם הרשות. בין אם מדובר בחקריה העוסקת בנושא “חוזים עתידים” ו-“סחורות” לבין חקירה של הרשות לניירות ערך ארה”ב בנושא “מסחר פנימי” בין השלוחה האמריקאית של בינאנס למשרד המרכזי שלה כשהשאלה המרחפת בין שתי החברות הללו היא האם השלוחה האמריקאית פעלה בצורה עצמאית לחלוטין מבסיס האם או האם התנהלו שם עבירות מסוג ‘מסחר פנימי’, אצל עובדי החברה.
אשתקד- בריטניה אילצה את Binance Makers‘ הזרוע הבריטית של הבורסה במטבעות להפיק את הפעילות שלה בתוך תחומי המדינה, כשההוראה יצאה מה-Financial Conduct Authority הבריטית.
לצד כל אלה…גם קנדה, ביוני 2021, הורתה על הפסקת הפעילות של בינאנס באונטריו.
אולי יעניין אותך גם >> עשרת המטבעות הקריפטוגרפים שחובה לעקוב עבור השקעות ארוכות טווח
דיסקליימר: אתר seleb.co.il אינו פועל או מתיימר להיות חברת ייעוץ השקעות/ סוכנות ביטוח. התכנים המוצגים באתר והפרסומים המובילים אליו ו/או ממנו אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות ו/או הצעה להשקעה ו/או הצעה לציבור לפי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ”ה-1995 ולפי חוק ניירות ערך, תשכ”ח-1968. המידע באתר אינו מהווה הצעה השקעה, וכן המידע אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין במידע המובא באתר כדי להוות התחייבות לתשואה עודפת ואין בתשואות העבר בכדי להבטיח תשואה דומה בעתיד. בקבלת החלטת השקעה במסגרת הפרסומים לעיל, על המשקיעים/המשתמשים לסמוך על בדיקה שהתבצעה על ידם בלבד אודות ההשקעה ותנאיה, לרבות יתרונות וסיכונים הכרוכים בהשקעה, ועליהם לפנות לקבלת ייעוץ מיועצים מתאימים בנוגע לסוגיות משפטיות, חשבונאיות, כספיות, ענייני מיסוי וכן כל סוגיה אחרת הקשורה לביצוע השקעה.