האם נמצא קשר בין אריכות ימים לבין פעילות גופנית? האם מדובר בשינוי מגמה בריאותי עולמי או עוד קונפירציה של מערכת הבריאות?
הרשתות החברתיות מוצפות בזה וחברות התרופות ותוספי המזון גורפות הון עתק על גבי הטרנד העולמי הבא, בתחילתו של הרבע השני של המאה ה-21 וזה הקשר האדוק בין כושר ו-אנטי אייג’ינג! בכתבה הבאה אנחנו נרד לעובי הקורה ונבחן האם באמת יש קשר לאריכות ימים ופעילות גופנית או שמדובר כאן ב-“עבודת פחחות” בלבד.
לפני שמתחילים
הכתבה הבאה נועדה לשפוך אור על גבי הנושא של פעילות גופנית ואריכות ימים. אין להתייחס לכתוב כייעוץ מקצועי או רפואי ויש לפעול תחת שיקול דעת, בכל מה שנאמר בכתבה זו. המידע שנאסף עבורכם בכתבה, נאסף ממספר רב של מקורוץ, הצלבות מידע שך מחקרים, דעות רפואיות ומידע כללי שנאגר ברחבי הרשת לאורך השנים. ולכן, חשוב לקחת בחשבון כי כתבה זו נועדה, בעיקרה להציף את הסוגיה ולא להקנות ייעוץ ו/או הכוונה רפואית.
'רפואה מונעת' עם תנועת הגוף
פעילות גופנית נחשבת, עד היום, כחזית ראשונה במלחמה מול השמנת יתר ומוות בטרם עת, כששני מצבים אלה משוייכים לזיקנה מוקדמת במדינות מתועשות.
פעילות גופנית מינימלית או חוסר פעילות גופנית בכלל משמש כפאקטור חשוב ואקוטי למחלות קרדיאולוגיות ולכל גורמי השמנת יתר ומקרים של מוות מוקדם ואף מסמל כנתון חיזוי די אמין של חוסר פעילות גופנית לגורמים אלה.
כשמודדים ובודקים בצורה נכונה ומקצועית, שילוב של פעילות גופנית, כחלק מסדר היום שלנו יכול להיות אינדיקטור לבריאות ואריכות ימים.
כשתוחלת החיים עולה, הגבולות של 'אריכות ימים' מטשטשות
הצמיחה הגוהה של תחולת החיים במדינות המתועשות, מסביב לעולם, יוצרת דילמה חברית רצינית בכל הקשור לאריכות ימים בריאה וטבעית, לצד ההתפתחות הטכנולוגית רפואית של מערכת הבריאות העולמים במלחמה בזיקנה ע”י פיתוח תרופות וטיפולים הנלחמים במחלות הקשורות לזיקנה.
דרך אחת, יעילה, טבעית ונכונה, המעודדת זיקנה בריאה היא פעילות גופנית בכוונה לשיפור הפעילות הגופנית ככלל.
מספר מחקרים מראים זאת בצורה ברורה כי פעילות גופנית תורמת רבות לחיי זיקנה בריאים ועצצמאיים.
מחקרים אלו התמקדו בחשיבות של פעילות גופנית כאינדקס לבריאות תקינה ולמערכת היחסים בין זיקנה ופעילות גופנית.
תוצאות מחקרים אלה(Myers2002, Myers2003, Gulati2003, Kurl2003, Piepoli2004), תחת תנאים קליניים, בקדו והעריכו כי פעילות גופנית לשם שיפור פעילות גופנית מטיבה עם איכות החיים וכתוצאה מכך, משפיעה על תהליך הזיקנה.
פעילות גופנית כ-"התערבות אנטי-אייג'ינג"
זו טענה ברת קיימא, בחוגים הרפואיים, כי נקיטה במשטר של פעילות גופנית היא הדרך הטובה ביותר והנגידה ביותר, נכון להיום, לעיכוב ומניעה של השלכותיה של ‘הזדקנות’, לצד שיפור משמעותי של הבריאות הכללית ואיכות החיים.
זה חשוב מאוד להבדיל בין שלושה מצבים:
- פעילות גופנית
- התעמלות
- פיתוח גוף
פעילות גופנית מתייחסת לכל סוג של פעילות של גוף האדם ע”י שימוש בשרירי הגוף למען “עבודה”, כלומר, התנהלות הגוף עבור עשייה, כמו לצאת מהבית לתחנת האוטובוס לעבודה…
התעמלות מתייחסת לתוכנית מובנית החוזרת על עצמה כגון, הליכה, ריצה וריצה קלה…
פיתוח גוף, מתייחס לפעילות גופנית מובנית וחוזרת על עצמה כשבבסיסה, ישנה תכנית שנועדה לפעילות גופנית לכל קבוצות השרירים בגוף, שמערבת גם פעילות אירובית ופעילות אנארובית, התמקדות על קואורדינציה, גמישות…עבור פיתוח וגדילת קבוצות שרירים ספציפיים.
מה תורמת פעילות גופנית נגד זיקנה?
Body composition
‘בודי קומפוזיסן’ הוא מונח רפואי שרופאים משתמשים כשמתייחסים לאחוזי שומן בגוף, צפיפות עצם ומסת שריר.
Muscular strength
בנייה וחיזוק השרירים בגוף, עוזרים בשני אופנים להתמודד עם זיקנה.
מצד אחד, ככח שאנחנו מזדקנים, אנחנו מאבדים אחוז מסוים של מסת שריר בכל שנה וככל שאנחנו מזדקנים, כך אחוז זה של אובדן מסת שריר עולה ולכן, חיזוק ובנייה של שרירים, יכולה להפחית, בצורה משמעותית את תהליך אובדן מסת השריר בגוף. מצד שני, חיזוק ובנייה של שרירים בגוף דואגת לכך ששרירים אלה ימשיכו להעניק תמיכה לעצמות בגוף שלנו, לתנועתיות שלנו ולניצול אנרגיה(שריפת שומן).
cardiorespitory fitness(CRF)
מצב המתייחס ליכולת של מחזור הדם להוביל חמצן לשרירים בגוף כדי שיוכלו לעבוד בצורה אופטימלית, בזמן פעילות גופנית.
זה ידועה כי פעילות גופנית על בסיס קבוע משפרת בצורה משמעותית יכולת זו.
לא רק נראים צעירים יותר
הרי שזה ידוע כי פעילות גופנית, על בסיס קבוע, “מצעירה” את הגוף.
שירירים מפותחים אשר מסתתים את הגוף בצורה מחמיאה. האיברים הפנימיים שלנו מכונסים ומהודקים במקומם בזכות שרירים מתוחים ומעוצבים ותוצר לוואי של פעילות גופנית שהוא ירידה באחוזי השומן, שגורמת לנו להיראות טוב יותר…כל אלה למעשה היתרונות החיצוניים שניתן לראות, לאחר תקופה של פעילות גופנית מותנית ומתוכננת.
אבל ‘מתחת למכסה המנוע’…אנחנו מגלים גם שהאיברים הפנימיים שלנו הופכים צעירים יותר.
בשנים האחרונות, רופאים התחילו לחקור את התופעה בה גיל האיברים הפנימיים של אנשים ששומרים על בריאות תקינה, בה מעורבת פעילות גופנית, צעירים יותר ביחס לגיל הליניארי שלהם. כלומר…ישנם אנשים בני 60+ שהאיברים הפנימיים שלהם מתדפקים ונראים 30 שנים צעירים יותר!
מסקנה…לגיל הליניארי שלנו ולגיל הביולוגי שלנו, הבדל של שמיים וארץ!
תזונה ופעילות גופנית הולכות יד ביד
לפני שכולנו נוהרים לחדר הכושר, חשוב לציין כי פעילות גופנית, גרידא, אינה יכולה להאט את תהליך הזיקנה, ללא תזונה נכונה ובריאה.
תזונה נכונה, המותאמת לכל אחד ואחת מאיתנו תורמת רבות לבריאות הכללית שלנו אך אינה מעטה את תהליך הזיקנה, ללא פעילות גופנית.
מצד שני, פעילות גופנית לבד, יכולה להאט את תהליך הזיקנה אך ללא תזונה נכונה ובריאה, הבריאות שלנו תהיה בסכנה ואף יכולה לקצר את חיינו.
מסקנה: אם רק נתייחס לפעילות גופנית בלבד ולא נשמור על תזונה בריאה, אולי ניראה צעירים יותר אך חיינו יתקצרו, עקב מחלות הקשורות לתזונה לקויה.
לכן…כדי שנוכל להאט את תהליך הזיקנה ולהישאר צעירים עד כמה שנוכל, עלינו להתייחס לתזונה שלנו בכובד ראש, לא פחות מהפעילות הגופנית שלנו, ביומיום!
*כל המידע המוצע בכתבה אינו מהווה הצעה לרכישת שירותים אלו או אחרים ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, יעוץ רפואי או ייעוץ פיננסי מכל סוג שהוא .